Verilen Dersler

TEMEL DERSLER

6 Başlıkta toplanan Temel Dersler şu şekildedir:
1.Tecvid, 2.Kur’an-ı Kerim, 3.Akaid, 4.Hadis, 5.Siyer, 6.Fıkıh

Gazikent Kur'an Kursu

1.TECVİD

Tecvid nedir ?: Tecvid kelime manası güzelleştirmedir. Kur’an-ı güzel okuyana kur’an-ı güzelleştirdi manasında ”mucevvid” denir. Terim manası ise: Her harfin hakkını vererek zat ve sıfatıyla(kalın,ince vs.) ağızdan doğru bir şekilde çıkmasıdır.

Tecvid nedir konusunu ele alırken Tertil kelimesini de zikretmeden geçmemek gerekir. Tertil, bir şeyi güzel, düzgün ve tertip ile kusursuz bir şekilde açık açık, hakkını vererek açıklamaktır.

Kur’ân’ın tertili de böyle her harfinin, edasının, tertibinin, mânâsının hakkını doyura doyura vererek okunmasıdır. Burada emrinden sonra mastarıyla vurgu yapılması da bu tertîlin en güzel şekilde olmasının arandığını gösterir.

Bir söz aslında ne kadar güzel olursa olsun gereği gibi güzel okunmayınca güzelliği kalmaz. Güzel okumasını bilmeyenler güzel sözleri berbat ederler.

Pratik(ameli) tecvid Allah kur’an-ı ilk indirdiğinde Cebrail (a.s.) vasıtasıyla efendimiz(s.a.v.)e O’nun da sahabeye Onlardan da günümüze kadar tevaturle gelmiştir.

Kur’an-ı tecvidli okumanın gayesi Allah’ın kelamında dilin sürçüp yanlış yapmasını ve bu yolla Kur’anın tahrifini engellemektir. Kur’an-ı Kerim’i tecvidli okumaktan maksat, onu Hz. Peygamber (s.a.v.)’e indirildiği şekli ile okumak ve hataya meydan vermeden tilavet etmektir.


2.KUR'AN-I KERİM

Hafızlık Eğitim Programı içerisinde yer alan Kur’an-ı Kerim öğrenme alanı, Kur’an-ı Kerim’in tecvit kurallarına göre usulüne uygun olarak okunmasını ve başından sonuna kadar ezberlenmesini amaçlamakta olup programın ana gövdesini oluşturmaktadır.

Öğrencilerin ezber yapma kabiliyetini geliştirmek ve hafızlık sürecine adaptasyonunu sağlamak amacıyla Hazırlık Dönemi; yeni tamamlamış oldukları hafızlıklarını kuvvetlendirmeleri amacıyla da Pekiştirme Dönemi programa yerleştirilmiştir.

Kur’an-ı Kerim öğrenme alanında Yüzünden Okuma, Ezber ve Okuyuş Usulleri Tatbikatı olmak üzere üç ders yer almaktadır.

Hafızlık Eğitim Programı’nda, standart sürecin yanı sıra hafızlığını daha kısa sürede tamamlamak isteyen öğrenciler ve alt yapısı buna müsait kurslar için tekrarların belirli bir sisteme göre yapılandırıldığı ezber metodu da tavsiye edilmektedir.


3.AKAİD

İtikat ilmi iman ve küfür gibi dinin temel konularını içerdiği için, 'ben müminim' diyen her insan asgari olarak itikat ilmini bilmek zorundadır. Bununla birlikte bugün yaşadığımız coğrafyada her şeyde olduğu gibi itikad ile ilgili meselelerde de bir yozlaşma, gerçeklerden uzaklaşma, hakkın batıl; batılın hak olarak gösterildiği bir gerçektir. İnsanların bu yanlışlara düşmesini engellemek ise hakkı haykırmakla sorumlu olan ilim ehlinin görevlerindendir.


4.HADİS

Hadis; Peygamberimizin (SAV) söz, fiil ve takrirlerini ifade eden kavramdır. “Hadis” aynı zamanda hadisleri tespit etmeye, nakletmeye ve anlamaya yönelik ilim dalının da adıdır.

Peygamberimizin (SAV) örnekliğini kavramak, İslam dinini doğru anlayıp hayata aktarmada son derece önemlidir. Kur’an-ı Kerim ile birlikte dinî hayatımızın temel yapısını oluşturan hadis ve sünnet, bireylerin ve özellikle ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin ahlaki gelişimlerine katkı sağlayan zengin bir kaynaktır.


5.SİYER

Siyer kelimesi Siret kelimesinin çoğunluğu anlamındadır. Siret kelimesi Kur’an-ı Kerim de Taha Suresi 21. ayette hal ve şekil anlamında kullanılmıştır. Bunun yanında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) hadislerinde Sire kelimesi de tedbir ve hareket anlamında kullanılmıştır.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) hayatını, şahsiyetini, tebliğ faaliyetlerini, siyasi ve askerî mücadelelerini konu alan ilim dalının adıdır. Peygamberimizin hayatına ve şahsiyetine duyulan ilgi; Kur'an-ı Kerim'in, İslam dininin ve Müslümanların ona verdiği önem ve değerden kaynaklanmaktadır.


5.FIKIH

Fıkıh; en geniş anlamıyla kişinin hak, yetki ve sorumluluklarının bilincinde olmasıdır. Fıkıh ilmi ise kişinin Allah’a karşı ibadet yükümlülüğünü, helal haram ölçüsünü ve kişiler arası ilişkileri inceler.

Fıkıh ilminin temel kaynaklarını Kur’an, sünnet, icma ve kıyas oluşturmaktadır. Bunlardan ilk ikisi asli kaynaklardır. Kur’an-ı Kerim ile sünnetin kişisel ve toplumsal hayata doğru olarak yansıması, bu kaynakların doğru anlaşılmasına bağlıdır. Vahyin anlaşılması ve kavranması akıl ile mümkün olmaktadır. Bu nedenle fıkıh ilminde, aklın çok önemli bir fonksiyonu bulunmaktadır. Kur’an ve sünnet doğru anlaşıldığı takdirde dinin gönderiliş amacı gerçekleşecek ve vahiy insanlık için mutluluk kaynağı olacaktır.

İSTEĞE BAĞLI DERSLER

4 Başlıkta toplanan İsteğe Bağlı Dersler şu şekildedir:
1.Arapça, 2.Kıraat, 3.Mûsiki, 4.Makam dersleridir.